Laat je kind wennen aan de tandarts door het mee te nemen als je zelf voor controle gaat. Begin hiermee als je kind rond de twee jaar oud is. Zo kan het zien, hoe een tandartspraktijk eruit ziet en wat een tandarts doet. Bij het eerste bezoek laten de meeste tandartsen het kind echt even wennen. Bij het tweede bezoek volgt de eerste ‘controle’. De tandarts wil dan alleen even in het mondje kijken en tandjes tellen. De tandarts kijkt of het gebit in orde is en geeft voorlichting aan de ouders. Een behandeling is zelden nodig na de eerste controles.

Als uw kind 6 jaar is zullen wij beginnen met een fluorbehandeling. Dit doen wij tot en met 16 jaar. Wanneer uw kind de volwassen kiezen krijgt kan het zijn dat de tandarts de kiezen zal sealen. Sealen betekent letterlijk afdekken. Bij het sealen van een kies worden de groeven en putjes in het kauwvlak opgevuld met een dunne kunststof laag. De openingen zijn dan afgesloten en makkelijker te poetsen zodat er minder gaatjes ontstaan.

Kosten tandartsbezoek

De meeste tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor deze kosten geldt ook geen eigen risico. Kosten voor bijvoorbeeld een beugel of kroon- en brugwerk vallen niet onder de basisverzekering, maar dit zijn kosten die niet gemaakt worden voor peuters en kleuters.

Tips voor uw tandartsbezoek

  1. Probeer zelf zo ontspannen mogelijk te zijn als je naar de tandarts gaat. Kinderen voelen het aan als jij niet ontspannen bent en kunnen daardoor angstig worden. Ben jij echt bang voor de tandarts, dan kan je kind beter met je partner of een andere volwassene naar de tandarts gaan.
  2. Bereid je kind voor op een tandartsbezoek. Leg uit wat hem te wachten staat. Moet je kind behandeld worden, vertel dan ook eerlijk wat er gebeurt en dat het pijn kan doen.
  3. Bekijk of jouw kindje beter reageert als je in de ruimte blijft of juist wanneer je de ruimte verlaat. Voor sommige kindjes is jouw aanwezigheid een teken dat het goed zit. Bij andere kindjes kan de tandarts juist beter contact krijgen wanneer de ouders niet in de ruimte zijn.
  4. Maak van het tandartsbezoek iets leuks. Ga bijvoorbeeld na het bezoek wat leuks doen of geef een kleinigheidje. Uiteraard geen zoetigheid!

« | »